Chikán Erika vagyok

Pályafutásomat a Fotográfus.hu alapítványi iskolában kezdtem. Az ott szerzett tapasztalatok, élmények és sikerek nagyon erős kötődést alakítottak ki bennem a fotográfiával kapcsolatosan. Köszönettel tartozom tanáraimnak és mentoraimnak, Gulyás Miklósnak és Gőbölyös Lucának, elismert fotóművészeknek, akik által megismertem a fotográfia legfontosabb iránymutatásait és értékeit.
Az elmúlt években három fő témakör került hozzám a legközelebb, ezekben szereztem a legtöbb tudást és tapasztalatot, illetve ezekkel dolgozom a legszívesebben.
A műtermi portréfotózások során emberismeretem, kapcsolatteremtő és kommunikációs készségeim segítenek abban, hogy vendégem megnyíljon, lámpaláza oldódjon, és minél több arcát mutassa meg a kamerának. Ezen belül is kedvencem a családi fotózás, ahol anyaként könnyedén meglátom, átérzem és a képekben visszaadom azokat a pillanatokat, amelyekben a családtagok egymás iránti szeretete, kötődése és tisztelete tükröződik.
Kreativitásomat, egyéni látásmódomat leginkább a művészi akt munkáimban tudom megvalósítani. Hiszem, hogy minden emberi test természeti csoda, a vonalak és fények különös játéka pedig előhozza azt a szépséget, amely mindenkiben rejlik.
Nem titkolom, hogy legnagyobb szerelmem a kutyás fotózás, akár gazdival, akár egyedül áll-ül-fekszik a kutya a kamera elé. Három, teljesen eltérő karakterű négylábú gazdájaként, kutyakiképzőként és –rajongóként sok tapasztalatra tettem szert mind a kutyusokkal, mind a gazdijaikkal való kommunikációban. Minden kutya-gazdi kapcsolat, csakúgy, mint minden egyes emberi kapcsolat – szerelem, barátság – más és más. A közös fotókon ezt az egyediséget igyekszem átadni, a momentumot, ahogy egymásra néznek, ahogy abban a pillanatban megszűnik számukra a külvilág. Ugyanakkor minden ilyen fotózás része a portrékészítés is, ahol a kutyák gazdijuk nélkül szerepelnek. Szeretem a mulatságos, vicces pózokat és arckifejezéseket, ugyanakkor a fotózás lényege, hogy emléket állít, újra vizualizálni segít megélt pillanatokat, érzéseket. A célom az, hogy egy-egy sorozattal felidézzem a gazdiban kutyája igazi jellemét, egyéniségét, hogy amikor évek múltán előkerülnek a képek, azok mintegy kapcsolóként emlékek áradatát indítsák el, és újra megfogalmazódjon a gazdiban: ő az enyém volt és én az övé.

 

Cím: 1139 Budapest, Gömb u. 24-26.

kapcsolatfelvétel